Son günlerde içinde bulunduğumuz küresel sağlık sorunu nedeniyle, ülkeler vatandaşlarını korumaya yönelik aldığı birçok tedbir, günlük yaşamlarımızın etkilenmesine, ekonomiyi de durma noktasına getirmiştir.Çalışma altyapısını dijital sistemlere entegre eden birçok işletme, kendi personeline evden çalışma imkanı sağlayarak, süreç boyunca müşterine hizmet vermeye devam etmekte, hazırlıksız yakalanan diğer firmalar ise; kepenk kapatmak zorunda kalmıştır.
Bu zor dönemlerde, tüketiciler sadece zorunlu ihtiyaçları için alışveriş yapması, geçici süreyle faaliyette bulunamayan işletmelerin fazlalığı, reklam ve tanıtım sektörü harcamalarında %30 – % 40 oranında azalmaya neden olmuştur.
Seyahat ve turizm sektörünün tamamen durması, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin reklam ve tanıtım çalışmalarını durdurmasına dolayısıyla seyahat ve turizm sektöründen geçimini sağlayan birçok influencer ‘ı olumsuz şekilde etkilemiştir.
Seyahat sektörü ile ilgili içerik üreten bir influencer, “markaların bu süreç bitene kadar çalışmak istemediğini, hatta süreç tamamlandıktan sonra da ortamın durumunu analiz edip çalışıp çalışmayacaklarına karar vereceklerini” ifade etmiştir.
Turizm sektöründen bir influencer ise; “virüs krizinin sosyal yaşama getirdiği kısıtlamalar ve yaşanan belirsizlik ortamı, İnternet trafiğinde inanılmaz oranda bir düşüşe neden olduğunu ve influencer’lar ile yaptıkları tüm anlaşmaları virüs süreci bitene kadar iptal ettiklerini” iletmiştir.
İşletmeleri bu kararı neden verdiklerini anlamak çok da zor değil. Hayatta kalabilmek için tüm harcamalarını kontrol altına alıp, ne kadar az zararla bu süreci atlatmak hedefindeler.Ancak; bu dönem de markalar tüketicileriyle iletişimlerini kesmemeleri, sosyal medya kanallarıyla kendilerini hatırlatmaları gerekmektedir.
Süreç tamamlandığında, sosyal yaşamımıza güvenli bir şekilde döndüğümüzde , tüketici davranışlarını doğru analiz edilip, çıkan sonuçlara göre aksiyon alınmalıdır.Influencer marketing, seyahat ve turizm sektörü için halen önemli bir tanıtım ve pazarlama kanalı olacağı kesin.
Yapılan bir araştırmaya göre, markaların %79’u influencer marketing ‘i tercih etmekteler. Platform dağılımlara göre incelediğimizde; Facebook & Instagram % 46 , Youtube %36 ,Twitter %24, Linkedin %12…
Bu Süreç Nasıl Yönetilmelidir?
İlk olarak; markalarla, işletmelerle yapılan işbirlikleri kesilmemeli, bu süreçte influencer’lar markanın nasıl hareket edebileceği yönünde tavsiyelerini iletmelidir. Bu süreç içinde atılacak ortak adımlar, marka ile influencer arasında güven ortamının artmasını sağlayacaktır.
Influencer’lar süreci iyi analiz etmeli, yaşanacak yeni trend ve değişimlere ayak uydurmalıdır.
Süreç Hakkında İstatistikler
- Markaların % 69’u 2020’de Reklam Harcamalarını Azaltacağını Bekleniyor.
- Markaları % 34’ü bir reklam kampanyasını tamamen iptal etti.
- Influencer’ların % 65’i Mart ayında, gelirlerinde düşüş yaşamıştır.
- Markaların % 74’ü Sosyal hesaplarında daha az içerik yayınlamaya başladı.
- Yapılan anketlerde katılımcıların % 38’i Coronavirüs nedeniyle işçileri işten çıkarmaları gerekebileceğine inanıyor.
- Markaların % 56’sı tedarik zincirlerinde lojistik gecikmeler yaşadıklarını söylüyor.
- Reklam CPC ve CPM maliyetleri önemli ölçüde azaldı.
- Seyahat sektörünün reklam harcamalarında % 65 azalma meydana geldi.
- Seyahat sitelerine yönelik trafikte % 50’ye yakın azalma oldu.
- Haber ve medya sitelerine trafikte % 30’dan fazla artış gerçekleşti.
- Kağıt Ürünleri (Tuvalet kağıdı, peçete, havlu vb.) satışlarında % 59 artış oldu.
- Maske ve dezenfektan satışlarında% 385.2 artış gerçekleşti.
- Süpermarket web siteleri trafiğinde % 161,4’lük artış yaşandı.