Facebook metrikleri, kampanya başarısını ölçmek ve geliştirmek açısından oldukça önemlidir. İşletme hedeflerinize bağlı olarak belirlenen metrikler, doğru yorumlandığı taktirde sizi başarıya götürmesinde herhangi bir engel olmayacaktır.
Dikkat etmeniz gereken en önemli facebook metrikleri ;
1.Etkileşim
Etkileşim, bir kullanıcının gönderileriniz ile bulunduğu çeşitli aksiyonlar sonucu meydana gelmektedir. Bu, gönderinizdeki bağlantıya tıklamak, gönderinizi paylaşmak, beğenmek veya yorum bırakmak anlamına gelmektedir.
Etkileşime Neden Dikkat Etmelisiniz?
Etkileşim, izleyebileceğiniz en önemli facebook reklam metrikleri arasındadır. Etkileşim, insanların paylaştığınız içeriği gerçekten sevdiklerinin bir işaretidir.
Bildiğiniz gibi Facebook, gönderilerinizin takipçilerinizin Haber Kaynağında nerede görüneceğini belirlemek için bir algoritma kullanır. Algoritmanın amacı, kullanıcıların en çok ilgilendiği gönderileri ortaya çıkarmaktır.
Gönderilerinizden biri çok fazla etkileşim alırsa, bu Facebook’a popüler olduğunu bildirir, böylece takipçilerinize gösterme olasılıkları daha yüksek olur.
2. Erişim
Erişim, içeriğinizi Facebook’ta gördüğü kişi sayısıdır. Bu, ücretli veya organik yollardan olabilir.Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Facebook yıllar önce algoritma tabanlı yapıya geçtiğinden dolayı birçok işletme, içeriklerinin organik olarak ulaştığı insan sayısında büyük düşüşler gördü.Dolayısıyla, geniş bir kitle oluşturmuş olsanız bile, bu herkesin gönderilerinizi göreceği anlamına gelmektedir.
Erişimi Neden Ölçmelisiniz?
Facebook’un markalara organik erişimi yıllar geçtikçe azalmış olsa da bu, erişim metriği oldukça önemlidir. Hedef kitlenizi genişletmek için Facebook Reklamları, daha geniş bir kitleye ulaşmanıza da yardımcı olabilir.
3.Gösterimler
Gönderilerinizin görünürlüğüyle ilgili bir başka Facebook ölçümü de gösterimlerdir. Gösterimler, gönderilerinizin kaç kez görüldüğünü ölçmektedir. Bu, bir gönderinin tek bir kullanıcı tarafından birden çok kez görülmesini içerir.
Gösterimleri Neden Ölçmelisiniz?
Gösterimler, özellikle Facebook’ta, içeriğinizin birden çok kez görülmesini sağlamak, insanların harekete geçmesini sağlamak için gereklidir.
4.Facebook Yönlendirme Trafiği
Facebook yönlendirme trafiği, web sitenizin Facebook’tan aldığı ziyaretçi miktarıdır. Bu, gönderilerinizdeki bağlantıları tıklayan kişilerden gelen trafiği, makalelerinizi paylaşan diğer kişilerden gelen trafiği veya profil bağlantınıza yapılan tıklamalarla yapılan ziyaretleri içerir.
Facebook Yönlendirme Trafiğini Neden Ölçmelisiniz?
Facebook’ta paylaştığınız içeriğin başarısını gerçekten ölçmek için yönlendirme trafiğinize bakmanız gerekir.
5.Sayfa Beğenileri ve Takipçi
Sayfa Beğenileri, markanızı Facebook’ta takip eden kişilerin sayısıdır.
Sayfa Beğenilerini Neden Ölçmelisiniz?
Sayfa beğeni ve takipçi sayısı, etkileşim, erişim veya diğer ölçümlerle karşılaştırıldığında bu metrikler kadar önemli değildir.
Sayfa Beğenileri, Facebook’taki hedef kitlenizi gösterir.
Video Metrikleri
6.Video Süresi
10 dakikalık videolar yayınlıyorsanız, ancak kitlenizin çoğunluğu videonun yalnızca 30 saniyesini izliyorsa, videoyu kısaltmayı düşünebilirsiniz. İnsanların videolarınızın yüzde kaçını izlediğini öğrenmek için Yayın Ayrıntıları bölümüne göz atabilirsiniz.
7.Video Etkileşimi
Beğeniler, paylaşımlar ve yorumlara ek olarak, burada göreceğiniz başka bir etkileşim ölçümü ise tıklamalardır.
Tıklamalar, akışlarında otomatik oynatma yoluyla görüntülemek yerine, insanların videonuzu oynatmak için tıklama sayısını göstermektedir.
Kullanıcıların içeriğinizi gerçekten görüntülediğinden ve onunla etkileşim kurduğundan emin olmak için Facebook ölçümlerini sık sık incelemeniz gerekmektedir.
Facebook Reklam Metrikleri
8. Tıklama Oranı (TO)
Tıklama oranı (TO), reklamınızı gören ve tıklayarak açılış sayfanıza ulaşan kişilerin yüzdesini göstermektedir. Tüm sektörlerde Facebook Reklamları için ortalama Tıklama oranı (TO) % 0,9 olmalıdır.
Düşük bir TO, kullanıcıların reklamınızı gördüğü, ancak işlem yapmadığı anlamına gelir. TO’nuz ortalamanın altındaysa, hedef kitleniz için daha alakalı hale getirmek için reklam metninizi ve resminizi değiştirmeyi deneyin. Bu metriği izlemek, reklamınızın alaka puanını doğrudan etkilediği için önemlidir.
Facebook, reklamlarınızın gösterim aldığını ancak tıklama almadığını gördüğünde, mantıksal olarak kitlenizin reklamı alakalı bulmadığını varsayar. Bu, tıklama başına daha fazla ödeme ve genel olarak düşük performansa neden olabilir. Bu nedenle, TO’nuzu yakından takip edin.
9. Tıklama Başına Maliyet (TBM) ve Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)
Facebook, reklamlar için nasıl ücretlendirileceğiniz konusunda size birkaç seçenek sunar. En popüler iki tanesi bin gösterim başı maliyet (BGBM) veya tıklama başı maliyettir (TBM).
TBM veya BGBM’nize dikkat etmeniz gerekmektedir.Harcamalarınızın ne kadar verimli olduğunun daha iyi bir göstergesidir.
BGBM fiyatlandırmasında, reklamlarınızın aldığı her bin gösterim için ücretlendirilirsiniz.Birden fazla reklam varyasyonunu test ediyorsanız, BGBM gerçekten yararlı olabilir. Hangi reklamların kazanan veya kaybeden olduğunu öğrenmenin daha hızlı ve daha ucuz bir yoludur.
TBM fiyatlandırmasında, birisi reklamlarınızı her tıkladığında ücretlendirilirsiniz. Bu en yaygın seçenektir, çünkü yalnızca reklamınızın gösterilmesini sağlamak yerine tamamlanan gerçek işlemler için ödeme yaparsınız.
TBM veya BGBM ile gidin, bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için metriği yakından takip ettiğinizden emin olmalısınız.
10.Edinme Başına Maliyet (EBM)
Edinme başına maliyet (EBM) yalnızca bir tıklama veya gösterimler için ödeme yapmak yerine, maliyetlerinizi belirli bir eyleme göre ölçmektedir.Örneğin, bir uygulama indirme, e-posta aboneliği ve hatta satın alma gibi işlemler sonunda fiyatlandırılır. Bu Facebook metriğini ölçerek, reklam kampanyalarınızın yatırım getirisini anlayabilirsiniz.
11. Reklam Gösterim Sıklığı
Reklam Gösterim Sıklığı, reklamverenler tarafından genellikle gözden kaçan bir Facebook ölçümdür, ancak çok önemlidir. Reklam sıklığı, kullanıcıların belirli bir reklamı ortalama görme sayısıdır.
Kullanıcılar bir hafta içinde markanızın aynı reklamını iki defadan fazla görüyorlarsa, reklamınızda değişikliğe gitme zamanı gelmiş demektir.