Marka iletişimi, paydaşlara marka, ürün ya da hizmet hakkında bilgilerin düzenli ve iki yönlü şekilde aktarılmasıdır. Etkili bir marka iletişimi için bir marka sözcü belirlenmeli ve paydaşlarla diyolog kurulmalıdır. Marka iletişimi, markaların kurumsal iletişim departmanları tarafından yönetilmekte ve stratejiler buna göre belirlenmektedir.
Etkili bir Marka İletişimi Nasıl Sağlanır?
1. Uygun medya kanalları belirlenmelidir
Marka tarafından iletilen mesajları ne kadar güçlü olursa olsun, seçilen medya kanalları doğru değilse, tüm iletişim stratejisini etkileyebilir.
Bütünleşik iletişim araçlarıyla güçlü bir karışımını içeren uygun medya kanallarını planlamak çok önemlidir. Basın toplantıları ve lansmanlar gibi tanıtım etkinliklerinde, paydaşların bir araya gelmesi, marka İletişimini geliştirmek için hala en etkili kanallardan biridir.
2. Bilgi Akışı Düzenli ve Sürekli Olmalıdır
Marka itibarını arttırmak, marka sadakatini yükseltmek için paydaşlarla düzenli ve uzun süreli iletişim kurmak oldukça önemlidir. İletişim, zorla yapılmamalı veya sağlam bir nedene sahip olmalıdır.
3. Diyalog oluşturun
Paydaşlarla marka iletişimi, basılı medya ya da dijital medya ile tek yönlü yapılmamalı yani monolog olmamalıdır. Paydaşların markanın iyileştirilmesi için geri bildirimlerini, girdilerini ve önerilerini sunabilmeleri ve varsa şikayetlerini ifade edebilmeleri için diyalog biçiminde olması gerekmektedir. Yönetimin ve sözcünün marka ile ilgili beklentilerini anlamaları ve bakış açılarını ölçmeleri çok önemlidir.
4.Markanın kişiliğini gösterin
Marka İletişimini geliştirmek için atılacak temel adımlardan biri de, markaya hümanizasyon faktörü ekleyen tüm süreç boyunca markanın kişiliğini göstererek, paydaşlarla duygusal bir bağlantı kurulmasını sağlamaktır. Marka tonu, onları memnun edecek ve zihinlerinde güven aşılayacak şekilde geliştirilmelidir.
5.Yardımcı olun
Markanın başarılarına, hedeflerine, amaçlarına ve diğer yönlerine dayanmakla birlikte, sözcüden paydaşların karşı karşıya kaldıkları sorunları ve şikayetlerini anlamalarını ve onlara uygulanabilir ve pratik çözümler sunarak yardımcı olmaları çok önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi, marka iletişimi süreci, yalnızca markanın özelliklerinden ve özelliklerinden bahseden uzun bir monolog değil, bir diyalog olmalıdır.
6. Açık ve şeffaf olun
Şeffaflık faktörü, yönetim tarafından uygulanması gereken bir zorunluluktur.Ve uygulandığı taktirde, paydaşların markaya olan güven ve sadakat seviyesi artmaktadır . İletişim sadece açık ve şeffaf olmamalı, aynı zamanda paydaşların, çıkarlarıyla ve ilgileriyle, marka ürün ve hizmetleri ile ilgili en son ayrıntıları ve gelişmeleri iletmelidir.